Νέα, Προϊόντα Χαρουπιού

Παραμερίστε τη ζάχαρη με το φυσικό γλυκαντικό, το χαρουπόμελο

Ένα από τα κορυφαία προϊόντα που παράγονται από τη θαυματουργή χαρουπιά είναι το Χαρουπόμελο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σιρόπι που περιέχεται μέσα στα χαρούπια και έχει εξαιρετικές ιδιότητες.

Θα μπορούσε κανείς και όχι εσφαλμένα, να παρομοιάσει το χαρουπόμελο με το πετιμέζι, δηλαδή το σιρόπι των σταφυλιών, καθώς έχουν παρόμοια παχύρευστη υφή και φυσική γλυκιά γεύση. Το χαρουπόμελο όμως είναι πολύ πιο θρεπτικό και έχει πιο ήπια γλυκύτητα οπότε μπορεί να έχει περισσότερες χρήσεις.

Για να παραχθεί το Χαρουπόμελο χρειάζεται να σπάσουν τα χαρούπια σε μικρά κομμάτια, να αφαιρεθούν οι σπόροι τους από το εσωτερικό τους, και έπειτα με ειδική επεξεργασία σε κατάλληλα μηχανήματα, παράγεται το χαρουπόμελο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ακριβώς επειδή η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της επεξεργασίας και παραγωγής χαρουπόμελου είναι πολύ χαμηλή, το τελικό προϊόν είναι πολύ πιο θρεπτικό από το σπιτικό χαρουπόμελο, το οποίο έχει εκτεθεί σε βρασμό για τουλάχιστον 30’.

Γιατί όμως είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας;

Αν πάρουμε ένα ώριμο και καλής ποιότητας χαρούπι και το σπάσουμε σε κομμάτια, θα δούμε ένα παχύρευστο μέλι να αναβλύζει από το λοβό. Αυτό ακριβώς είναι το ωμό χαρουπόμελο. Το ωμό χαρουπόμελο λοιπόν, όπως και το ελαφρώς ζεσταμένο, είναι ένα καθαρό παράγωγο του θαυματουργού χαρουπιού και αυτό γιατί έχει όλα τα συστατικά μέσα του, αναλλοίωτα.

  • – Το χαρούπι, και συνακόλουθα το χαρουπόμελο, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Συγκεκριμένα περιέχει 350mg ασβεστίου ανά 100ml, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ενδείκνυται η κατανάλωση χαρουπόμελου από γυναίκες σε περιόδους εγκυμοσύνης, σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης αλλά και γενικότερα, συστήνεται η κατανάλωσή του από αθλητές και παιδιά στην ανάπτυξη.
  • – Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το χαρουπόμελο έχει υψηλή συγκέντρωση D-pinitol (5-8 g /100g), μια κυκλική αλκοόλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην φαρμακευτική, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των επιπέδων των λιπαρών οξέων, πράγμα που συνδέεται με την αξιολόγηση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού και τη θεραπεία ατόμων με ενδοκρινοπάθειες, καθώς και με την παρακολούθηση του σακχαρώδους διαβήτη και των χρόνιων επιπλοκών του: ευσαρκία, υπέρταση, καρδιαγγειακές νόσοι και άλλα.

Μέχρι πρότινος, ως κύρια πηγή για εκχύλιση της D-pinitol είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως η σόγια και άλλα όσπρια. Η συγκέντρωση όμως της D-pinitol στη σόγια είναι μόλις 1%, έναντι του 5-8% του χαρουπιού, γι’ αυτό και το δεύτερο τράβηξε γρήγορα την επιστημονική προσοχή. Ακόμα υπάρχουν δυσκολίες βέβαια στην απομόνωση της D-pinitol από τα σάκχαρα του χαρουπιού (40-50%), καθώς πρόκειται για μια δύσκολη διεργασία του καρπού. Έτσι αναζητούνται νέες αποτελεσματικότερες μέθοδοι για την εκχύλιση της D-pinitol του χαρουπιού.

    • – Το χαρουπόμελο είναι επίσης γνωστό και ως παραδοσιακό γιατρικό για τον βήχα και τον πονόλαιμο.
    • – Οι φυτικές ίνες που περιέχει το χαρουπόμελο βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου.

 

Χρήσεις του χαρουπόμελου

Δύο κουταλιές χαρουπόμελου την ημέρα μπορούν να φέρουν εμφανή αποτελέσματα στην καθημερινή σας διατροφή. Το χαρουπόμελο μπορεί να υποκαταστήσει εξαιρετικά άλλα γλυκαντικά, όπως προϊόντα με ζάχαρη και άλλα πρόσθετα. Έτσι μπορείτε να παραμερίσετε μεγάλο μέρος της καθημερινής κατανάλωσης ζάχαρης.

Το χαρουπόμελο συνοδεύει θαυμάσια το πρωινό σας γεύμα, όπως το ταχίνι, και ενισχύει την γεύση όπου και αν προστεθεί. Συνδυάζει γλυκές με ξινές γεύσεις, ενώ εναρμονίζεται σχεδόν με όλες τις ζαχαροπλαστικές συνταγές (κέικ, παγωτό κτλ).

Προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε να το χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό μέσα στο ζεστό ή κρύο ρόφημά σας, ενδεχομένως αντί για μέλι, για μια νέα γευστική εμπειρία.

Cretacarob

 

[buttons text=”Προϊόντα με Χαρουπόμελο” rounded=”20px” full_width=”yes” link_url=”http://www.cretacarob.com/shop/proionta/xaroypomelo/”]

Related Posts