Οφέλη για την υγεία

Το Χαρούπι οι φυτικές ίνες που χρειαζόμαστε καθημερινά Δικαίως το χαρούπι έχει ονομαστεί ο “μαύρος χρυσός της Κρήτης” καθώς, εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη που έχει για την υγεία μας, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, απαραίτητες σε καθημερινή βάση για τον οργανισμό μας.

Τι είναι οι φυτικές ίνες; Πόσες και γιατί τις χρειαζόμαστε;

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ίνες, δηλαδή δεν μπορούν να διασπαστούν και επομένως να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Ουσιαστικά είναι υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης που διέρχονται από τον οργανισμό χωρίς να απορροφηθούν. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και δεν αλλάζει καθόλου η σύστασή τους όταν εκτίθενται στο νερό.

Όταν βρίσκονται στο έντερο απορροφούν νερό όπως ένα σφουγγάρι και παρακινούν το έντερο σε μία μαλακή κένωση. Τέτοιες ίνες περιέχει το χαρουπάλευρο, τα δημητριακά, το ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως, το πίτουρο σιταριού και τα φρούτα ιδίως εκείνα που τρώγονται με το φλοιό τους. Οι διαλυτές βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα, σε προϊόντα βρώμης, στο κριθάρι, στα ξερά φασόλια, στα μπιζέλια κ.α. Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης φυτικών ινών για ένα ανθρώπινο σώμα είναι 25-30γρ καθημερινά, αναλόγως βέβαια το φύλο και την ηλικία.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης αιμορροΐδων. Αντίστοιχα, η σημασία των διαλυτών φυτικών ινών διακρίνεται στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, λόγω της ικανότητας που έχουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Ακόμη, κάποιες μεμονωμένες διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης.

Οι φυτικές ίνες του χαρουπιού, Το χαρούπι είναι μια εξαιρετικά υψηλή πηγή φυτικών ινών, κυρίως αδιάλυτων. Είναι εντυπωσιακό ότι σε 100γρ χαρουπιού περιέχονται 40γρ φυτικών ινών, όσα δηλαδή περιέχονται σε 20 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης! Μια τέτοια ποσότητα υπερκαλύπτει την Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (160%).

Οφέλη φυτικών ινών χαρουπιού: χοληστερόλη, καρδιαγγειακά, δυσκοιλιότητα, ζάχαρο ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ: Έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση των φυτικών ινών του χαρουπιού στην ολική και την LDL «κακή» χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, καταναλώνοντας κάθε μέρα προϊόντα με φυτικές ίνες χαρουπιού, παρουσιάζονται ευεργετικά αποτελέσματα στο λιπιδιαιμικό προφίλ μειώνοντας τόσο την LDL χοληστερόλη όσο και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ιδίως στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως η κατανάλωση φυτικών ινών χαρουπιού μπορεί να δρα αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του χαρουπιού συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας γιατί αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προσροφούν νερό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία αποβολής των κοπράνων, ανακουφίζοντας από το ενοχλητικό αίσθημα της δυσκοιλιότητας.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ: Οι φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου.

Συγκεκριμένα το χαρουπάλευρο, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών του ανήκει στις αδιάλυτες φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς η τιμή του κυμαίνεται κάτω από 55 (συγκεκριμένα 40.6), ενώ παρουσιάζει και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο με τιμή 31, επομένως είναι μια ασφαλής επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στα συστατικά του χαρουπιού. Από τη μία, τα σάκχαρα του χαρουπιού είναι φυσικά σάκχαρα, τα οποία παρόλο που δίνουν μια γλυκιά γεύση, έχουν πιο ήπια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου.

Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχει το χαρούπι συμβάλλουν στα καλύτερα επίπεδα σακχάρου.

Η φυσική καταπολέμηση της οστεοπόρωσης

Το Χαρούπι, η φυσική καταπολέμηση της οστεοπόρωσης

Το χαρούπι, μια σχεδόν άγνωστη υπερτροφή που ευδοκιμεί στην Κρήτη, βοηθά πολλαπλώς την υγεία. Έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές (βοηθά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα επιταχύνοντας διαδικασίες όπως η γήρανση, εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος) και αντιδιαβητικές (έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Ακόμα έχει αντιιικές ιδιότητες (οι θρεπτικές ουσίες που περιλαμβάνει το χαρούπι ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθούν να κρατά μακριά τις ιογενείς ασθένειες) αντιδιαρροϊκές ιδιότητες και υπολιπιδαιμικές (το χαρούπι περιέχει λιγνίνη, που βοηθά στη καταπολέμηση της ‘κακής’ χοληστερόλης [LDL]).

Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το χαρούπι είναι μια κορυφαία, φυτική πηγή ασβεστίου. Ουσιαστικά το χαρούπι περιέχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα καθώς σε ποσότητα 100γρ μας προσφέρει 348mg ασβεστίου, ενώ συγκριτικά το γάλα περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ. Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο είναι ιδιαιτέρως υψηλές, κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία αλλά και κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Το ασβέστιο είναι ανόργανο μέταλλο, πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και όχι μόνο, αφού ενισχύει τα νεύρα, τους μυς και την καρδιά. Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπόμελου έχουν 42 mg ασβεστίου!

Συνήθως η ανεπάρκεια ασβεστίου στον οργανισμό μας έχει ως αποτέλεσμα την οστεοπόρωση, εξαιτίας μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου, σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση και κάπνισμα. Στην πάθηση αυτή τα οστά φθείρονται, γίνονται πορώδη και αποκτούν σπογγώδη μορφή. Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, σε όλη τη ζωή μας και κυρίως μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών (ιδιαίτερα για τις γυναίκες) μπορεί να τη μειώσει μέχρι και 50%.

Το χαρούπι, περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο και ψευδάργυρο και περιέχεται μέσα στο κακάο και τη σοκολάτα. Μια δίαιτα υψηλή σε οξαλικά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει οξαλικά άλατα. Αντιθέτως το χαρούπι είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα (έχει 60% λιγότερες θερμίδες) και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της. Μάλιστα, ακριβώς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο και φώσφορο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Επιπλέον, 100gr χαρουπιού περιέχoυν 3.0 mg σιδήρου, όσο δηλαδή θα περιλαμβανόταν σε 100gr μαγειρεμένες φακές. Ταυτόχρονα, το χαρουπάλευρο περιέχει 54mg μαγνησίου, δομικού στοιχείου των οστών, 0,6mg χαλκού καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συστήνουμε το χαρουπόμελο ως φυσική πηγή πρόσληψης ασβεστίου και μαγνησίου για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων έλλειψης ασβεστίου. Βέβαια, το πλάνο θεραπείας ορίζεται από τον γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου.

Το χαρούπι είναι κατάλληλο για όλους! Εκτός από τα παραπάνω, περιέχει 40gr φυτικών ινών (Κ3 ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ) σε ποσότητα 100gr, είναι πολύ εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη (επομένως κατάλληλο και για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη), βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας. Το χαρούπι περιέχει τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, και έτσι βοηθά στην μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του χαρουπιού είναι πολύ χαμηλός. Δεν περιέχει καφεΐνη(Κ12 ΚΑΦΕΣ) και είναι απόλυτα κατάλληλο για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Γενικότερα, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας. Ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.